Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Aktie vereist

Geplaatst op: 20-08-2022, 13:16:50

De Belastingdienst heeft het niet makkelijk. Door een uitspraak van de Hoge Raad op 24 december 2021 is de wettelijke basis voor de Spaartax weggevallen. Alle belastingplichtigen die tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de Vermogensrendementsheffing moeten gecompenseerd worden. 

Op 13 april 2022 zijn nieuwe regels bekend gemaakt voor de erf- en schenkbelasting. Sommige mensen hoeven deze belastingen nu niet meer te betalen. Ook die regels hebben terugwerkende kracht, maar in tegenstelling tot de Spaartax moet je er zelf een beroep op doen bij de belastinginspecteur. 

Voor de erf- en schenkbelasting worden partners als één persoon gezien. Dit is gedaan om te voorkomen dat een vrijstelling twee keer ingezet kan worden. Ieder van de partners zou namelijk een schenking of een erfenis kunnen krijgen van dezelfde persoon.

Zijn de partners geen familie van elkaar dan zal het niet snel voorkomen dat ze ieder van hetzelfde familielid een schenking of erfenis krijgen. Maar als twee ongetrouwde broers thuis wonen wanneer hun vader of moeder overlijdt, zijn ze volgens de Successiewet elkaars partners. Dus geldt de vrijstelling slechts één in plaats van twee keer. Zij betalen dus meer erfbelasting dan wanneer ze op een ander adres woonden.

Ook twee studerende neven die met z’n tweeën op hetzelfde adres wonen, betalen te veel schenkbelasting als ze ieder een schenking krijgen van hun oma.

De nieuwe regeling voorkomt dat. En zelfs met terugwerkende kracht tot 22 april 2017. Maar voor gevallen van 22 april 2017 tot 13 april 2022 moet je zelf actie ondernemen.

Bron: column van 20 augustus 2022 van Ernst Loendersloot op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina